Beypazarı Belediyesi

Yöresel Yemekler

Geri

Yöresel Yemekler

GELENEKSEL LEZZETLERİYLE BEYPAZARI

 Beypazarı, tarihi zenginliklerinin yanısıra yöresel yemekleriyle de ilgi odağı olmuştur.Anadolu´nun lezzetlerini barındıran yemekleri; sunumunun inceliği ve zarafetinden olsa gerek “İnce Takım” olarak adlandırılır. El yapımı tarhana çorbası, taş fırınlarda pişirilerek yine özel güveç kaplarında ikram edilen etli güveci, parmak kalınlığında damarsız ve ince kara üzüm yaprağına sarılan etli dolması, 80 kat ince yufkadan hazırlanan baklavası ve yöresel tatlısı olan höşmelimiyle bu zengin mutfak, tarihi konaklarda ziyaretçilere sunulur. Taş fırınlarda yapılan,tazeliğini bir sene koruyan,çay saatlerinin vazgeçilmez lezzetlerinden Beypazarı Kurusu, Türkiye´de sadece Beypazarı´nda üretilir. Beypazarı´nın tamamı tescilli bu yemeklerinin tarihi konaklarda servis edilmesi lezzetine lezzet katar.

Her yıl geleneksel olarak düzenlenen Havuç ve Güveç Festivali´nde yöresel yemek yarışmaları düzenlenerek lezzetler ödüllendirilir. Beypazarı´ndaki zengin yemek kültürünün en önemli nedenlerinden biri ilçenin tarım ürünlerinin zenginliğinden kaynaklanır. Topraklarının verimli olması nedeniyle nüfusun %70´i tarımla uğraşır ve İstanbul,Ankara gibi merkezlerin domates,ıspanak,salatalık,marul,biber,havuç ihtiyacı da yine Beypazarı´ndan karşılanır. Organik tarımla üretilen ürünlerin hızla arttığı Beypazarı´nda hedeflenen, gübresiz,hormonsuz tarımın yaygınlaştırılması.Türkiye´deki havuç ihtiyacının %60´ını Beypazarı´nda yetiştirilen havuç karşılar. Havucun yan ürünleri olan; lokumu ve reçeli bu nedenle havuç suyu, lokumu ve reçeli Beypazarı´nın en değerli ürünlerindendir. Pekmezi ve cevizli sucukları da Beypazarı´nın yöresel ürünlerindendir ve bağlarda yetişen kaliteli üzümlerden yapılır.

BEYPAZARI GÜVECİ

Yöresel mutfağın en özel yemeklerinden olan Beypazarı Göveci; özenle hazırlandıktan sonra toprak kaplar içinde Taş fırınlarda pişirilerek yine toprak kaplarda servis edilir.

BEYPAZARI DOLMASI

Beypazarı takım yemeklerinin orta direği olan Beypazarı Dolması´nın eşsiz lezzetinin sırrı, Beypazarı´nın taze asma yapraklarıyla sarılan özel dolma içi ve Beypazarılı hanımların hünerli ellerinde gizlidir.

BEYPAZARI BAKLAVASI

Yöre sofrasının baş tacı Beypazarı Baklavası´nın en önemli 80 kat ince yufkadan yapılmasına rağmen kalınlığının yalnızca 5-6 cm. olmasıdır. Her beş yufkadan sonra araya konan ceviz içiyle birlikte 4 saat pişirilen ev baklavaları, damaklarda bıraktığı unutulmaz tadıyla meşhurdur.

BEYPAZARI KURUSU

İskoç bisküvisine rakip tereyağlı Beypazarı Kurusu çay saatlerinin ve kahvaltı sofralarının vazgeçilmezidir. Un, süt ve tereyağı ile yapılan Beypazarı Kurusu´nun en önemli özelliği ise dayanaklılığını bir yıl muhafaza edebilmesidir.

HÖŞMERİM

Un, süt, kaymak, tuz, yağ ve şeker karışımından yapılan Höşmelim; oldukça zahmetli bir uğraş gerektiren ancak lezzetiyle bu zahmete değen sofraların diğer bir tatlısıdır. Höşmelim´in yanı sıra yufka ile cevizle yapılan ve yağda kızartılan Perçem tatlısı da Beypazarı´nın farklı lezzetlerindendir.

BEYPAZARI HAVUCU VE HAVUÇLU LOKUMU

Ülkemizdeki havuç üretiminin %60´nı karşılayan Beypazarı; havuçtan üretilen Havuç Lokumu ve Havuç Suyu gibi yan ürünlerin çeşitliliği ile de Türkiye´nin adeta havuç deposudur. 

BEYPAZARI CEVİZLİ SUCUĞU

Beypazarı´ndaki bağlarda yetiştirilen üzümler ile cevizin lezzetli karışımından ortaya çıkan Cevizli Sucuğun kalitesinin sırrı; özel bir kıvama getirilen üzüm suyuna su ve şeker katılmadan üretilmesidir.